AZERBAYCAN DEVLET SENFONİ ORKESTRASI
120.00 TL - 100.00 TL - 80.00 TL - 60.00 TL
Tarih: 4 Nisan 2023, Salı - Saat: 20:00
4 Nisan, Salı
CSO Ada Ana Salon, 20.00
Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası
Fuat İbrahimov, şef
Elvin Hoxha Ganiyev, keman
Murat Adıgözelzade, piyano
F. Tüzün Çayda Çıra
F. Amirov Keman, Piyano ve Orkestra için ikili konçerto
Moderato espressivo
Allegro
Andante sostenuto
Allegro
Violin Cadenza
Piano Cadenza Allegro
***
A. Dvorak Senfoni No. 9 mi minör "Yeni Dünyadan" (Op. 95)
Adagio — Allegro molto
Largo
Scherzo: Molto vivace — Poco sostenuto
Allegro con fuoco
Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası
1920’de Üzeyir Hacıbeyov adına kurulan ve eski Sovyetler Birliği’nin ilk senfoni orkestralarından biri olma özelliğini de taşıyan Orkestranın ilk şefliğine deneyimli uzman M.İ. Çernyakhovsky atandı. 1938'de orkestra yeniden düzenlendi ve Moskova'dan ünlü bir uzman olan U.Hacıbeyli'nin girişimiyle, Moskova Konservatuarı profesörü N.P. Anosov orkestra şefliği görevine davet edildi. 1945-1948 yılları arasında Moskova Konservatuarı profesörü L.M. Ginzburg, senfoni orkestrasının baş şefi olarak çalıştı. 1948'den itibaren orkestrayı SSCB Halk Sanatçısı, Sosyalist Emek Kahramanı Niyazi yönetti. 1984 yılından ömrünün sonuna kadar kısa aralarla bu pozisyonda çalıştı. Azerbaycan Devlet Opera ve Bale Tiyatrosu'nda 16 yıllık başarılı çalışmanın ardından, yani 1984-1990'da ve 1998'den itibaren Devlet Ödülü sahibi Cumhuriyet Halk Sanatçısı, Profesör Rauf Abdullayev, Senfoninin baş şefi olarak atandı. Bu görevi bugüne kadar onurlu bir şekilde yerine getirmektedir.
Orkestranın kurulduğu yıllarda G. Garayev, F. Amirov, J. Hajiyev, J. Jahangirov, A. Malikov, F. Garayev, A. Alizade, V. Adigozalov, M. Mirzayev, A. Rzayev, M. Guliyev liderliğinde R. Abdullayev, A. Dadashov ve çok sayıda Azerbaycanlı bestecinin eserleri ilk kez seslendirildi. Azerbaycan Devlet Senfoni Orkestrası Almanya, Türkiye, İsviçre, Mısır, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi yabancı ülkelerde başarılı performanslar sergiledi. Orkestra, kurucusu olduğu 20. Yüzyıl Müziği Festivali başta olmak üzere, Uluslararası Rostropoviç Festivali, Gabala Uluslararası Müzik Festivali, Üzeyir Hacıbeyli Uluslararası Müzik Festivali, Bakü Uluslararası Caz Festivali, Uluslararası Bülbül Vokalist Yarışması ve Uluslararası Muğam Festivalleri’nin aktif katılımcısıdır.
Fuad İbrahimov, şef
Münih Yeni Filarmoni Orkestrası ve Bakü Oda Orkestrası'nın baş şefidir. 2014 yılından itibaren de Azerbaycan Ulusal Senfoni Orkestrası'nın şefliğini yapmaktadır.
Fuad İbrahimov, 2018 yılında Paris'te düzenlenen Evgeny Svetlanov Uluslararası Şeflik Yarışması'nda Orchestre Philharmonique de Radio France ile verdiği konser ile 2.lik ödülünün sahibi oldu. Ertesi yıl Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo'yu yönetmesi için davet aldı. 2019'da Kremerata Baltica ve Gidon Kremer ile Baltık ülkelerinde turneye çıktı ve Bükreş George Enescu Festivali'nde konser verdi. Aynı yıl Sinfonia Varsovia ile Folle Journée de, Nantes Festivali'nde ve Tokyo'da, konserler verdi. Minsk'te Belarus Bolşoy Tiyatrosu Senfoni Orkestrası ile Anna Netrebko ve Yusif Eyvazov solistliğinde konser verdi.
Yeteneğinin daha geniş çapta tanınmasının ardından Fuad Ibrahimov, 2021'de Rusya Devlet Senfoni Orkestrası "Evgeny Svetlanov" ve Gautier Capuçon ile birlikte Moskova Rostropovich Festivali'ni kapatmak üzere davet edildi. Fuad İbrahimov, İngiltere Kraliyet Filarmoni Orkestrası Kuzey Çek Filarmoni Orkestrası, MDR Senfoni Orkestrası Leipzig, Staatskapelle Halle, Göttingen ve Nürnberg Senfoni Orkestrası, Macar Radyo Senfoni Orkestrası, Sinfonia Varsovia, Kremerata Baltica, Kronberg Akademisi, Ensemble Moderne, Letonya Ulusal Senfoni Orkestrası, Orchester National du Capitole de Toulouse, Santa Cecilia Klasik Orkestrası ve Viyana Oda Orkestrası. Müzisyenleri Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, South Westphalian Philharmonic (Almanya) ve diğer önde gelen orkestralardan oluşan « Das kritische Orchester Berlin®'i yönetmiştir.
Elvin Hoxha Ganiyev, keman
Halen Almanya Essen'deki Folkwang Universität der Künste'de Prof. Aleksey Semenenko ile Konzertexamen solistlik derecesi eğitimine ve aynı zamanda UdK Berlin’de Prof. Mark Gothoni ile enstrüman solistlik Master eğitimine devam eden Elvin Hoxha Ganiyev, çok küçük yaşta başlayan kariyerini başarılarla örmüş, geniş ve çeşitli bir repertuara sahip bir keman virtüözüdür.
Profesör Krzysztof Wegrzyn ile çalıştığı Almanya'daki Hochschule für Musik Theatre und Medien Hannover'dan Master derecesine ve ayrıca İspanya'daki Escuela Superior de Música Reina Sofia'dan Profesör Zakhar Bron'un sınıfından lisans derecesine sahiptir.
1997 yılında saygın müzisyenlerden oluşan bir ailede dünyaya gelen Elvin, keman çalmaya beş yaşında başladı. Henüz 8 yaşındayken dedesi Server Ganiyev ile ilk orkestralı konserini verdi ve aynı yıl Zürih Konservatuarı Genç Öğrenci programına kabul edildi.
Elvin, Kremlin Sarayı'nda Vladimir Spivakov'un yönetimindeki Moskova Virtüözleri ile ilk kez uluslararası sahnelere çıktığı 10 yaşından bu yana, dünyanın önde gelen konser salonlarında ve prestijli uluslararası festival sahnelerinde, her zaman seçkin ustalıktaki şefler ve saygın orkestralarla sahne aldı.
Elvin, prestijli uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödül ve derece kazandı. 2021 George Enescu Uluslararası Keman Yarışması'nda yarı finalistlik ve özel iPalpiti Ödülü'nün sahibidir. Aynı yıl yarı finalist olduğu Uluslararası Jascha Heifetz Keman Yarışması'nda İzleyici Ödülü'ne layık görüldü.
2019 İKSV İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından verilen Aydın Gün Teşvik Ödülü’ne layık görülen Elvin, ayrıca David Oistrakh Keman Yarışması, Lipinski-Wieniawski Genç Müzisyenler için Yarışması, Berliner Altın Madalya Uluslararası Müzik Yarışması ve Viyana Uluslararası Müzik Yarışması da dahil olmak üzere birçok saygın uluslararası müzik yarışmasının ödül sahibidir.
2019 yılında Fazıl Say’ın keman konçertosunu icra ettiği ilk albümü “Say’s 1001 Nights in the Harem Violin Concerto”yu, 2020 yılında ise “Chausson, Poème Op.25” adlı teklisini dijital müzik platformlarında yayınladı. RCA Red Seal/Sony Music Switzerland çatısı altında “Italian Journey” albümü için LGT Young Soloists ile kayıt yaptı. Cem Esen ve Fazıl Say'ın Keman Sonatlarını seslendirdiği son albümü “Voyages, Chapter Istanbul” 2021'de piyasaya çıktı. Halen hem klasik hem de çağdaş eserler için yeni kayıt projeleri geliştirmektedir.
Geçtiğimiz yıl amacı azınlık gruplardan bestecilerin daha az bilinen bestelerini seslendirmek olan “Afterimage Ensemble” adlı 15 müzisyenden oluşan uluslararası bir topluluk kurdu. Topluluk konser programları üzerinde çalışıyor ve gelecek sezonlar için performanslar planlıyor.
Elvin Hoxha Ganiyev, bir Eugène Sartory arşe ile 1715 tarihli Guiseppe Guarneri “filius Andreae” kemanı çalan Elvin ÇEV Çağdaş Eğitim Vakfı Türkiye Genç Yetenekler Projesi tarafından desteklenmektedir.
Murat Adıgözelzade, piyano
Adıgözelzade Murad Zohrab oğlu, 20 Kasım 1973'te Bakü'de doğdu.1984 yılında uluslararası “Concertino-Prague” radyo yarışmasına katıldı ve en iyi on genç sanatçı listesine girdi. Ağustos 1990'da Almanya'da uluslararası piyanistler yarışmasına katıldı. O yılın Eylül ve Ekim aylarında Türkiye'de çalışmalarda bulundu. 1991 yılında okuldan mezun olarak Üzeyir Hacıbeyli Bakü Devlet Müzik Akademisi'nde profesör R. Atakishiyev'in sınıfına girdi ve daha sonra eğitimine profesör F. Badalbeyli'nin sınıfında devam etti.
1995 yılında Devlet Oda Orkestrası ile Türkiye turnesine çıktı. Mayıs 1996'da Cumhuriyet Piyanistler Yarışması'nın birincisi oldu ve "Yılın En İyi Piyanisti" ünvanını aldı. Aynı yılın Aralık ayında "Yılın En İyi Müzisyeni" ödülüne layık görüldü. 1996 yılında Bakü Müzik Akademisi'nden mezun olduktan sonra Almanya'nın Münih kentindeki Yüksek Müzik Akademisi'nde Profesör E. Virsaladze'nin sınıfına girdi ve 1998 yılında mezun oldu. Aynı yıl Çaykovski Moskova Devlet Konservatuarı'nda Profesör E. Virsaladze'nin sınıfından da Kasım 2000'de mezun oldu.
Moskova Devlet Üniversitesi'ndeki eğitimi sırasında Moskova, Türkiye ve Bakü'de konserler verdi ve ayrıca Vladimir Spivakov Vakfı'nın burslarıyla Ukrayna'nın Kiev kentinde bir müzik festivaline katıldı. Aralık 2000'de Bursa Devlet Senfoni Orkestrası ile Türkiye'de konserler verdi.
Azerbaycan müziğini tanıtmayı görev edinmiş sanatçı, N. Rzayev, R. Abdullayev, Y. Adıgözelov, R. Melikaslanov, V. Sirenko, V. Jordania, V. Altshuler, V. Verbitskiy, Y. Bashmet, V. Fedoseyev, V. Kakhidze, D. Yablonski, M. Vengerov gibi şeflerle sahne aldı.
2004'ten beri Moskova Devlet Akademik Filarmoni Orkestrası'nın solistidir. 2005 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Onurlu Sanatçısı ünvanını aldı. 2007'de Başkanlık Ödülü'ne layık görüldü. 2011 yılından itibaren Azerbaycan Cumhuriyeti Gemi Sanatçısı ünvanını almıştır. Halen konser faaliyetleri ile birlikte Bakü Müzik Akademisi'nin piyano bölümünde profesörlük yapmaktadır. Repertuarında Bach, Beethoven, Mozart, Haydn, Schumann, Schubert, Brahms, Tchaikovsky, Rachmaninoff vb. bestecilerin eserleri var. 2006 yılından itibaren Azerbaycan Devlet Filarmoni Orkestrası Direktörü olarak çalışmaktadır.